Tot op de draad, alles over de stoffen

fotocollage van heel veel verschillende Sweeties die sinds 2010 tot 2021 in de collectie zitten of zaten. Als illustratie bij artikel over de stoffen waar Sweeties van gemaakt worden.

Tot op de draad…Alles wat je altijd wilde weten over de Sarah’s Sweeties-stoffen



Regelmatig krijg ik vragen over de verschillen tussen de stoffen die Sarah’s Sweeties gebruikt. Wat is het voordeel van katoen? Is viscose nou synthetisch of niet? Waarom is de grijze Sweetie een vreemde eend in de bijt? In dit artikel geef ik de antwoorden op die vragen. En vertel ik iets over hoe ik mijn keuzes maak.

Artikel in 1 minuut
De stoffen van de Sarah’s Sweeties-collectie in het kort.
 
Katoen-tricot met elastan: een natuurlijk materiaal dat zacht, luchtig en goed vochtopnemend is. Het blijft goed in vorm en gaat lang mee. De basiskleur Pretty in black en de meeste Sweeties met een dessin zijn van deze stof gemaakt.

Katoen-polyester tricot met elastan: Het mêlee-effect van de No nude please basiskleur ontstaat door drie verschillende tinten garen door elkaar te breien. Twee garens zijn van katoen met elastan. De derde is polyester, dat ook meteen voor extra stijtvastheid zorgt. Dit maakt de stof steviger, maar ook wat minder rekbaar. Daardoor is het maatbereik per maat wat minder groot. Veel dames dragen deze kleur een maat groter dan gebruikelijk.

Viscose-tricot met elastan: zachte soepele luchtige en ook goed vochtopnemende stof, gemaakt van houtpulp. Net als katoen een plantaardige (cellulose) basis, maar op een kunstmatige manier gemaakt. Nieuw is de bamboeviscose, een milieuvriendelijker basis voor die houtpulp. Bamboeviscose wordt nu gebruikt voor: de Homie, het hempie met buste-support en de donkerblauwe basiskleur Sweetie Almost black. Ook worden er af en toe Sweetie only series in andere kleuren bamboeviscose gemaakt. In de toekomst wordt het gebruik van de bamboe misschien uitgebreid.

Öko tex: keurmerk dat garandeert dat textiel geen schadelijke stoffen bevat, zoals pesticides en chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je huid en gezondheid. Alle stoffen in de Sarah’s Sweeties-collectie hebben het Öko tex-keurmerk.
 
Bij het kiezen van de stoffen let ik op:
  • Hoe voelt de stof op de huid?
  • Voelt het luchtig tijdens het dragen en neemt het vocht op?
  • Hoe goed blijft de stof in model?
  • Hoe snel slijt de stof en is hij vatbaar voor pillen?
  • Krimpt de stof door het wassen en vervagen de kleuren?
 
Wil je meer weten over de stoffen? Lees dan het uitgebreide artikel hieronder.
 

Het prille begin

Toen ik in de zomer van 2008 begon met de ontwikkeling van de Sweeties heb ik allerlei verschillende stoffen getest. Van zijde met bamboe tot katoen met bijna geen elastan.
De belangrijkste punten waar ik bij het kiezen van een stof op let zijn: hoe voelt de stof op de huid? Voelt het luchtig tijdens het dragen en neemt het vocht op? Hoe goed blijft de stof in model? Hoe snel slijt de stof en hoe erg gaat hij pillen? Pillen zijn die kleine losse bolletjes die je vooral na langdurige wrijving op de stof ziet verschijnen. Ze zijn nooit helemaal te voorkomen, maar er zijn grote verschillen in de mate waarin een stof pilt. Ten slotte kijk ik natuurlijk ook of de stof krimpt tijdens het wassen en hoe goed de kleuren blijven.
Een stof die lang in zicht bleef was tricot - dat is de verzamelnaam voor fijn gebreide stof die van elk willekeurig garen gemaakt kan worden - van bamboeviscose. Dit materiaal was in 2008 de nieuwe ster aan het duurzame stoffen-firmament. Heerlijk zacht en licht antibacterieel. Bamboe groeit razendsnel van een paar centimeter tot wel een meter per dag en heeft minder water nodig dan bijvoorbeeld katoen. Maar helaas bleef deze stof minder lang goed in vorm en ging heel erg pillen. Ook was de keus in kleuren beperkt. Bamboeviscose viel destijds helaas dus toch af. Om nu alsnog een entree te maken, daarover later meer. Eerst nog wat technische uitleg.

 

Voor eens en altijd duidelijk: wat is viscose?

Viscose valt wat soepeler en gladder dan katoen, en werd daarom aanvankelijk de basisstof voor de Sweeties in 2008. Maar wat viscose is nu eigenlijk? Is het een synthetische stof (dus op basis van aardolie zoals polyester)? Of is het een natuurlijke stof zoals katoen of wol? Viscose viel toen ik mijn Detex-diploma (textielwaren) haalde in de categorie ‘kunstmatige garens’. De basis ervan is hout, net als katoen is dat een plantaardige bron (cellulose). Maar van een boomstam maak je natuurlijk niet zomaar fijne garens. Er wordt daarom – kort samengevat – een pulp gemaakt van hele fijne houtsnippers die door een soort douchekop met minuscule gaatjes wordt gespoten. Zo krijg je hele lange draden (filamenten) die weer tot garens gesponnen worden. Hiervan breien ze dan tricots die heel fijn aanvoelen en dezelfde draageigenschappen als katoen hebben.
 

Elastan: de magische draad

Voor de basiskleuren koos ik in 2008 dus voor viscose, en wel met elastan. Elastan is een transparante of witte, heel dunne elastische draad. Deze wordt door het garen gemengd. De redenen: extra rek en het houdt de stof beter in model. Als je wat ouder bent, herinner je je misschien nog wel dat panty’s vroeger tijdens het dragen konden uitzakken. Dat was dus in het pre-elastan-tijdperk. Elastan staat overigens ook bekend als Lycra, dat is de merknaam van elastan van de fabrikant DuPont.
 

Grijs mêlee de net iets andere stof

Het mêlee-effect van de No nude please basiskleur ontstaat door drie verschillende tinten grijs garen door elkaar te breien -er wordt dus met drie draden tegelijk gebreid i.p.v. met één. Twee garens zijn van katoen met elastan. De derde is polyester, dat ook meteen voor extra stijtvastheid zorgt. Dit maakt de stof steviger, maar ook wat minder rekbaar. Sommige dames vinden die extra stevigheid essentieel. Deze Sweetie gaat meer richting shapewear. Maar er zijn ook dames die ervan schrikken dat ze in deze kleur een maat groter nodig hebben dan normaal. Omdat de stof wat minder rekt, is het maatbereik per maat wat kleiner. Ben je erg gevoelig voor warmte dan raad ik aan om een andere Sweetie te kiezen. Er zitten (bewust) regelmatig lichte kleuren bij de limited editions die heel geschikt zijn om onder lichte zomerse kleding te dragen.
 

Hé, de limited editions en de basiskleuren zijn nu wel van katoen!

Jij hebt goed naar het waslabel gekeken! Sinds 2016 koop ik stoffen met toffe dessins bij een fabrikant die als basis met katoen werkt. Hoewel ik in principe had gekozen voor viscose, wil ik als ontwerper en ondernemer niet zo rigide zijn dat ik kansen laat liggen. Uiteraard is aan deze keuze ook een vooronderzoek voorafgegaan. De Sweeties zijn geen gewone onderbroeken en ik wil geen concessies doen aan de kwaliteitseisen die ik hanteer. Ik heb dus eerst draag- en wastesten gedaan met proefmodellen. Katoen is, omdat het dezelfde natuurlijke basis (cellulose) heeft, net zo lekker zacht, luchtig en goed vochtopnemend als viscose. De Sweeties lijken ook langer helemaal in model te blijven. In 2018 ben ik ook voor de basiskleuren overgestapt van viscose op katoen. De reden daarvoor was dat de kwaliteit van de viscose die ik gebruikte sterk wisselde, dat gaf veel gedoe met het productieproces van de Sweeties. En toen ik een hele fijne katoenen tricot vond bij een andere leverancier was de stap makkelijk gezet.
 

Bamboeviscose
Ruim tien jaar na mijn eerste vooronderzoeken naar stoffen, maakt bamboe alsnog zijn opwachting in de collectie van Sarah’s Sweeties. De kwaliteit is ondertussen veel beter geworden. Wat ook heel fijn is, is dat bamboeviscose nu ook voor kleinere ondernemers veel gemakkelijker beschikbaar is. In het najaar van 2020 kon ik daarom de nieuwe Homie van bamboe laten maken. En in juni 2021 stond de eerste Sweetie van bamboeviscose in de webwinkel, de Sweety only #104. Die was zo'n succes dat er sinds begin 2022 een derde basiskleur Sweetie van donkerblauwe bamboe in de colllectie is opgenomen, de Almost black Sweetie. Naast het duurzaamheidsaspect van deze stof, vind ik het ook heel fijn dat ik de liefhebbers van viscose weer kan bedienen.
Omdat de bamboe-tricot ook een viscose is heb ik ervoor gekozen om de waslabels met de viscose samenstelling, die ik nog had te gebruiken in de bamboeproducten.Dit past binnen mijn streven om zo min mogelijk materialen te verspillen. Voor de wasvoorschriften maakt het geen verschil. Als de viscoselabels op zijn  stap ik over naar de aanduidinge bamboe of bamboeviscose.

Maar welke stof er ook is gebruikt, het belangrijkste is – en blijft –  dat de Sweeties technisch perfect zijn ontworpen voor een optimaal draagcomfort - zonder schurende dijbenen - én er leuk uitzien.
 
Heb je nog vragen over de stoffen of een goed idee? Altijd leuk om te horen! Je kunt een reactie op Facebook of Instagram achterlaten of mailen naar info@sarahssweeties.nl

Ben je nog niet bekend met Sarah’s Sweeties en heb je na het lezen van dit stuk zin om zelf eens de zachtheid en het comfort van een Sweetie te ervaren? Klik dan HIER

 

Dit artikel is geschreven door Sarah voor Sarah's Sweeties. Het artikel - of delen ervan -  mag niet zonder toestemming gebruikt worden online en in print. Wil je stukken overnemen neem dan eerst contact op. Bij overtreding van deze regel worden (juridische) stappen ondernomen. Het is voor het eerst geplubiceerd in 2016 via Facebook deze geactualiseerde versie is van 3 juni 2021.